Nov zakon o zaposlovanju omogoča državljanom tretjih držav lažjo pridobitev nemške vize. Da bi se lahko prijavili kot kvalificirani delavci, morate urediti nostrifikacijo diplome oz. priznavanje kvalifikacije.

Razmišljate o selitvi v Nemčijo in pridobitvi nemške vize, s čimer bi si radi zagotovili boljši življenjski standard? Ste državljan ene izmed držav tretjega sveta, vendar pa trenutno bivate in delate v Sloveniji? V začetku marca je Nemčija sprejela nov zakon o zaposlovanju državljanov tretjih držav, zato gre za priložnost, ki bi jo bilo vredno izkoristiti. Bo pa za vas vse skupaj lažje, če se boste iskanja novih zaposlitvenih možnosti v Nemčiji lotili kot kvalificiran delavec. Kaj morate za to narediti in zakaj je nostrifikacija diplome oz. priznavanje kvalifikacije med drugim nekaj, kar vam lahko pri tem pomaga?

Zaradi novega zakona o zaposlovanju državljanov tretjih držav lažji dostop do nemške vize

Prvega marca letos je Nemčija sprejela nov zakon o zaposlovanju državljanov tretjih držav oz. zaposlovanju kvalificiranega kadra iz tretjih držav. Pri tem so državljani tretjih držav tisti, ki niso državljani Evropske unije. Med te države med drugim sodijo Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo, Severna Makedonija in Albanija.

Kakšen je torej postopek pridobitve nemške vize za državljane tretjih držav? Velja, da se le-ti v Nemčiji lahko zaposlijo kot nekvalificirani delavci. Postopek je treba sprožiti prek Nemškega veleposlaništva. Delavci, ki torej živijo v Sloveniji, morajo zaprositi za termin na Nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. To pa je mogoče, če v Sloveniji bivajo vsaj pol leta. Opozoriti pa je treba, da boste na termin, ki bi vam omogočil kasnejšo pridobitev nemške vize, po vsej verjetnosti čakali precej časa. Verjetno to ni tisto, kar si želite? Zato vam predstavljamo še drugo možnost.

Druga možnost: prijavite se kot kvalificirani delavci

Vezano na nov zakon o zaposlovanju državljanov tretjih držav, ki je bil sprejet v začetku marca, pa boste postopek pridobivanja nemške vize bistveno skrajšali, če se boste prijavili kot kvalificirani delavec. Tako boste termin pridobili v relativno kratkem času, s tem pa boste tudi bistveno hitreje prišli do postavljenega cilja.

Pri tem postopku je ključnega pomena, da se vam s strani pristojnih nemških institucij prizna kvalifikacija, ki ste jo pridobili, ko ste zaključili srednjo šolo ali uspešno opravili določen tečaj in s tem pridobili Nacionalno poklicno kvalifikacijo ter imate pridobljene delovne izkušnje. To vam bo torej omogočilo, da boste precej hitreje lahko pridobili pravice do bivanja in dela v Nemčiji.

Postopek niti ni tako zapleten, kot se morda zdi. Treba je sodno prevesti dokumente, ki jih nameravate priložiti v postopku. Gre za dokumente, s katerimi izkazujete doseženo izobrazbo oziroma pridobljene kvalifikacije. Dobrodošlo pa je tudi, da vam nekdo pomaga pri sami pripravi in oddaji dokumentacije na pristojnih institucijah v Nemčiji. Tukaj vam na pomoč priskoči naša PREVAJALSKA AKADEMIJA, ki med drugim poskrbi tudi pripravo in oddajo potrebne  dokumentacije. Posledično boste lahko pri pristojnih nemških institucijah pridobili potrdilo o enakovredni kvalifikaciji.

En primer za lažjo ponazoritev

Predpostavimo, da se zanimate za opravljanje poklica zidarja, ste državljan tretjih držav in se želite zaposliti v Nemčiji. Zavedate se, da bo postopek precej lažji, če boste najprej zaprosili za priznanje pridobljene kvalifikacije. Če ste zidar, od 1. marca dalje ne boste mogli opravljati dela v Nemčiji, če vam pred tem pristojne nemške institucije ne bodo priznale pridobljene kvalifikacije.

Če niste najbolj vešči pri birokratskih opravkih, če se ne znajdete najbolje na tem področju oz. vam pomanjkanje časa ne dopušča, da bi se poglabljali v te postopke, vam rade volje priskočimo na pomoč.

Nudimo vam pomoč pri pripravi dokumentacije, sodne  prevode spričeval in certifikatov.

Kakšne storitve vse lahko opravimo namesto vas? Za vas bomo prevedli vse listine, ki jih potrebujete za vodenje postopka. Prevedemo lahko razna spričevala, diplome in certifikate, ki so potrebni, da bi se vam priznala kvalifikacija. Prav tako vam bomo z veseljem pomagali pri celotnem postopku priprave in oddaje vse potrebne dokumentacije, s katero si boste omogočili pridobitev potrdila o enakovrednosti. Vse te aktivnosti pa vam bodo omogočile, da boste kar v najkrajšem času pridobili termin za oddajo vloge. S tem pa bo tudi pot do nemške vize precej krajša in prej se vam bo odprla možnost, da se v Nemčiji direktno zaposlite.

Uresničite si torej željo, ki vas spremlja že dolgo, in naredite korak naprej k pridobitvi nemške vize. Ker je vaš čas dragocen, nam prepustite urejanje vse potrebne dokumentacije, ki vam bo omogočila vstopno točko v življenje in delo v Nemčiji. Za celoten postopek bodo poskrbeli naši strokovnjaki iz PREVAJALSKE AKADEMIJE. Tako si boste zagotovili prevode vseh listin, ki dokazujejo, da ste kvalificirani za opravljanje določenega dela. S tem pa si boste bistveno skrajšali celoten postopek.