Cirilica. Kdo se je še spomni v Sloveniji

Zakaj danes govoriti o cirilici, katero se je morda zadnja generacija učila tista rojena v 70h. Je danes v Sloveniji sploh še v uporabi? Ali je na voljo uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino?

Naša najbližja država, ki uporablja tako latinico kot cirilico, je Srbija. Poleg Srbije pa uporabljajo cirilico morda nam malo manj znane države po tem kot so Severna Makedonija, Rusija, Ukrajina in Bolgarija. Vsekakor boste za svoje uradno delovanje v Sloveniji potrebovali uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino.

V Sloveniji je prevod iz cirilice nujen

Če ste študent ali delavec, ste pri svojem vsakodnevnem življenju zagotovo že naleteli na težave, če morate pokazati dokumente, ki so napisani v cirilici. Kaj hitro ste zagotovo opazili, da boste potrebovali uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino. Tu seveda ne gre samo za jezik, ampak tudi za tip pisave, ki je v Sloveniji vse manj poznan, uporablja pa se ga v javnem življenju tudi ne. Ne glede na to, zakaj bivate v Sloveniji, ste zagotovo ali pa še boste, potrebovali uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino bodisi za diplomo, spričevalo, potrdilo o kazenski evidenci, potrdilo o samskem stanu, bodisi za rojstni list, poročni list, potrdilo zavoda za zaposlovanje tuje države, potrdilo davčnega urada tuje države, potrdilo o stalnem prebivališču in še bi lahko naštevali.

Kdo mi v taki zadevi lahko pomaga?

Če ste eden od državljanov Severne Makedonije, Rusije, Ukrajine, Bolgarije ali Srbije se boste s svojimi matičnimi dokumenti težko znašli v Sloveniji. Prej ali slej boste za svoje vsakodnevno življenje potrebovali uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino. Pobrskajte po spletu za uradni (sodni) prevod iz cirilice v slovenščino in videli boste, da nam naša Prevajalska akademija lahko pomaga pri tem. Naša prevajalska akademija ponuja široko paleto uradnih prevodov, kot so uradni prevodi iz/v srbščino, makedonščino, ruščino in bolgarščino. To pa so vsi jeziki, ki za pisanje uporabljajo cirilico.