S 1.1.2021 so začele veljati spremembe besedila Uredbe za zaposlovanje nekvalificiranih delavcev iz držav Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije. Spremembe se nanašajo na nekvalificirane delavce. Po novem nekvalificirani delavci lahko zaprosijo za vizo za zaposlitev samo na  pristojnem nemškem veleposlaništvu v zgoraj imenovanih državah in to če imajo tam svoje običajno prebivališče. (Vir: https://laibach.diplo.de/si-sl/storitve/vizum/dolgotrajno-bivanje/delo). Kaj pomeni termin, običajno prebivališče in kaj to pomeni za vas? Lahko nas kontaktirate za dodatna vprašanja glede običajnega prebivališča.

Kdo lahko odda vlogo za vizo na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani?

Vlogo za zaposlitev in delo lahko še vedno oddajo državljani tretjih držav, ki so kvalificirani delavci, poklicni vozniki ali imajo status Rezident za daljši čas EU.

V nadaljevanju bomo obrazložili na kratko kaj pomeni vsaka ena od navedenih kategorij:

  1. Kvalificirani delavec

Kvalificirani delavec je natančno opredeljen z novim zakonu o zaposlitvi kvalificiranih delavcev, ki je začel veljati marca 2020.

Torej, če ste končali vsaj srednjo poklicno šolo v tujini, lahko zaprosite za priznavanje enakovrednosti v tujini pridobljene poklicne kvalifikacije na pristojni obrtni zbornici v Nemčiji, ko dobite potrdilo o priznavanju enakovrednosti, lahko oddate vlogo za izdajo vizuma na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani, seveda če živite v Sloveniji več kot pol leta. (Za dodatne informacije glede dokumentacije in  postopka za priznavanje poklicne izobrazbe nas lahko pokličete)

Poklicni voznik je voznik kamiona nad 3,5 tone ali voznik avtobusa. V obeh primerih je potrebno, da ima kandidat slovensko kodo 95 za prevoz blaga oz. prevoz potnikov in slovensko vozniško dovoljenje C kategorije za voznika kamiona oz. D kategorijo za voznika avtobusa. (Za dodatne informacije in pogoje za zamenjavo vozniškega dovoljenja nas lahko pokličete)

Rezident za daljši čas EU pomeni, da ima prosilec stalno bivanje v Sloveniji, ponavadi na osnovi dela, vsekakor pa v Sloveniji živi ali dela več kot 5 let. V tem primeru prosilec lahko odda vlogo za pridobitev nemške vize za zaposlitev tudi kot nekvalificirani delavec. Tukaj lahko opozorimo, da če imate drugo vrsto stalnega bivališča, ne boste mogli oddati vlogo za pridobitev nemške vize z namenom zaposlitve.

Če ste se prepoznali v eni od teh kategorij in potrebujete dodatne in  bolj natančne informacije, nas lahko pokličete. Z veseljem vam bomo pomagali.  Če potrebujete prevod dokumentov za oddajo vloge za pridobitev nemške vize smo vam na razpolago, naši prevajalci vam bodo z  veseljem sodno prevedli obvezno dokumentacijo za oddajo vloge za pridobitev nemške vize.

Vir: https://laibach.diplo.de/si-sl/storitve/vizum/dolgotrajno-bivanje/delo