Razmišljate o odhodu v tujino? Si želite spremeniti okolje, izboljšati karierne priložnosti in življenjski standard? V tem primeru je vsekakor smiselno preveriti, kakšne možnosti zaposlitve bi imeli v drugih državah in kaj vam le te lahko ponudijo. V dobi interneta ni to nič težkega. Le nekaj klikov in lahko dobite informacije, ki jih potrebujete. Lahko obiščete kakšen forum, kjer svoje izkušnje delijo Slovenci, ki so se preselili v izbrano državo. Še bolje pa je, če osebno koga, ki je v preteklosti naredil podoben korak.

Lahko pa je vaša situacija taka, da sami niste razmišljali o selitvi, vendar pa vas je v tujino napotil vaš delodajalec. Razlog je lahko v širitvi delovanja podjetja na tuje trge, pri čemer bi prav prišel kader, kot ste vi. Ne glede na to, če je odločitev vaša ali se je tako odločil vaš delodajalec, morate pred odhodom urediti nekatero dokumentacijo in se tako pripraviti na selitev.

Sodni overjeni prevod A1 obrazca za napotene delavce v primeru napotitve s strani delodajalca

Če vas v neko drugo državo Evropske unije začasno napoti vaš delodajalec, potem morate priložiti A1 obrazca za napotene delavce. Ta obrazec je običajno napisan v matičnem jeziku države, iz katere izhajate. Če torej živite in delate v Sloveniji, bo A1 obrazec v slovenskem jeziku. Vendar pa morate obrazec v primeru odhoda v Avstrijo prevesti v nemški jezik. Za to morate izvesti sodni prevod. Včasih se namreč zgodi, da v državi gostiteljici izvajajo inšpekcijske nadzore. V tem primeru bodo od vas verjetno zahtevali sodno overjeni prevod A1 obrazca za napotene delavce. Prav tako bo treba pri urejanju dokumentacije za selitev prevesti tudi nekatere druge dokumente, ki jih boste v te namene oddali.

Lažje je, če vam nekdo stoji ob strani v vsem tem

Dejstvo je, da so lahko postopki selitve zamudni in neprijetni. Ko boste namreč urejali selitev, boste morali oddati vlogo. Ta mora biti izpolnjena pravilno, hkrati pa mora vsebovati tudi vse obvezne priloge. Če ne boste priložili vseh potrebnih dokazil, med drugim tudi A1 obrazca za napotene delavce, potem boste mogoče imeli težave. Organ vas bo pozval k dopolnitvi, s čimer se bo celotni postopek zavekel. Morda boste na koncu v časovni stiski zaradi tega. Vsekakor pa vam bo vse skupaj pobralo nekaj živcev.

Vendar pa ni treba, da ste v vsem tem sami. Obstajajo namreč osebe, ki so usposobljeni za to, da vam v tem primeru stojijo ob strani. Pri naši Prevajalski akademiji bomo poskrbeli za to, da ne boste imeli nikakršnih nevšečnosti s postopkom. Ob vas bomo, da vam pomagamo v vseh fazah. Pomagali vam bomo tako pri zbiranju vseh potrebnih dokumentov, vas opozorili, kaj vse še morate priložiti. Hkrati pa bomo poskrbeli tudi sodni overjeni prevod A1 obrazca za napotene delavce ter za morebitne prevode drugih dokumentov, ki jih boste priložili. Tako boste lahko prepričani, da ste uredili vse, kar je potrebno. Postopek bo lahko v najkrajšem možnem času zaključen in formalno bo vse pripravljeno na vaš odhod.

Tujina kot odskočna deska za nove karierne podvige

V zadnjih letih so selitve v tujino postale nekaj običajnega in marsikdo razmišlja o tem. Razlogi za to so lahko različni. Številni v Sloveniji ne najdejo primerne službe, ki bi ustrezala njihovi izobrazbi in željam. Prav tako je lahko motivacija za iskanje službe v tujini boljša plača, ki lahko posamezniku ali družini omogoči boljši življenjski standard.

Razlogov za odhod v tujino je lahko toliko, kot ljudi, ki se odločijo za selitev. Vsekakor pa je vredno poskusiti, če že več časa v vas tli želja, da bi se odpravili na drug konec Evrope ali celo sveta.

Kot smo omenili že na začetku prispevka, si pred odhodom naberite čim več informacij. Te vam bodo lahko omogočile, da boste izbrali najboljšo državo glede na vaše zahteve. Poleg tega vam bodo informacije pomagale, da se boste na odhod v tujino čim bolje pripravili. Poleg urejanja formalnosti, povezanih s selitvijo, so pomembni tudi drugi vidiki. Pozanimajte se, kakšni so običaji tamkajšnjih prebivalcev. Pomembno področje je tudi poslovni bonton. Ko se boste enkrat znašli v službenem okolju, bo prepozno, da bi se učili na napakah. Zato se je smiselno že prej pozanimati, kakšno obnašanje se tam pričakuje.

Seveda pa ni smiselno pričakovati, da bo v tujini vse rožnato. Morda boste šele v tujini odkrili vse dobre plati Slovenije, ki jih prej niste niti opazili, tam pa jih boste pogrešali. Seveda pa je vse izkušnja in če se vse skupaj ne obnese, se boste še vedno lahko vrnili nazaj. Morda pa se selitev izkaže kot najboljša odločitev v vašem življenju. Lahko vam omogoči optimalen razvoj vaše karierne poti. Je pa seveda smiselno raven jezika države, kamor se odpravljate, povzdigniti na čim višjo raven še pred odhodom. Tako boste imeli bistveno manj težav s komunikacijo, karierne poti pa se vam bodo hitreje odpirale.