Ste državljan ene izmed tretjih držav in se nameravate v prihodnje preseliti v Slovenijo? Ste morda tukaj dobili zaposlitev ali pa gre za selitev na podlagi združitve družine? Preden izvedete to potezo, morate vložiti vlogo za pridobitev enotnega dovoljenja. Priložiti morate zahtevano dokumentacijo in nekatera obvezna dokazila. Med obveznimi dokumenti je tudi potrdilo o nekaznovanosti. Seveda morate najprej izvesti sodni prevod potrdila o nekaznovanosti v slovenski jezik.

Tudi če ste se že preselili v Slovenijo, morate, ko je to predvideno, podaljšati enotno dovoljenje za prebivanje. Tudi v tem primeru morate zahtevi priložiti sodni prevod potrdila o nekaznovanosti. Pri tem le-to ne sme biti starejše od 3 mesecev.

Na pomoč vam lahko priskoči naša Prevajalska akademija

Prav na tej točki pa vam lahko na pomoč priskoči naša Prevajalska akademija. Gre za ekipo strokovnjakov, ki je usposobljena na strokovne prevode takih in drugačnih dokumentov, ki so potrebni v postopki selitve. Vam je pa ekipa pripravljena na pomoč priskočiti ne le pri prevodih, ampak vam lahko svetuje v zvezi s celotnim postopkom oddaje vloge. Pomembno je namreč, da veste, kaj vse morate priložiti k neki prijavi oziroma pridobitvi vize. Če namreč vloga ne bo vsebovala vseh potrebnih dokumentacij, potem vas bo državni organ pozval k dopolnitvi. To pa pomeni, da se bo celoten postopek za urejanje vaše selitve zavlekel. S tem do cilja ne boste prišli tako hitro, kot bi lahko.

Nudimo vam tudi druge storitve

Prevajalska akademija vam bo stala ob strani in preverila, če je vloga izpolnjena tako, kot mora biti. Pomagala vam bo z ustreznimi prevodi in vam svetovala glede dodatne dokumentacije, ki jo morate pridobiti v zvezi z vodenjem postopka. Kot smo že omenili, bodo naši strokovnjaki z ustreznimi znanji in izkušnjami poskrbeli za brezhiben sodni prevod potrdila o nekaznovanosti in drugih dokumentov v slovenski jezik. Prav tako smo vam na voljo, če se kot državljan ene izmed tretjih držav selite v katero drugo državo, ste pa trenutno nastanjeni v Sloveniji. Tako lahko priskrbimo tudi prevode v nemški jezik ali v kateri drugi jezik.

Lepo je, če niste prepuščeni sami sebi, ko gre za formalne postopke v zvezi s selitvijo v drugo državo. Tako se namreč lahko v večji meri sprostite in svoj čas usmerite v druge opravke, ki jih še morate urediti, preden se preselite. Po drugi strani ste lahko povsem pomirjeni, če boste celoten postopek zaupali našim strokovnjakom. Vedeli boste, da bo vse urejeno točno tako, kot mora po pravilih biti. Hkrati pa bo na tak način postopek urejen kar v najkrajšem možnem času.

Če ste torej državljan ene izmed tretjih držav (kot so Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija, Maroko, Srbija, Kitajska, Filipini, Turčija itd.) in oddajate dokumentacijo za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, potrebujete sodni prevod potrdila o nekaznovanosti.

Da bo postopek selitve urejen v najkrajšem možnem času

Selitev v drugo državo že sama po sebi pomeni precej stresa. Zapustiti boste morali nekatere ljudi v vašem življenju in življenjski slog, ki ste ga bili vajeni, in se podati v tuje kraje. Seveda pa je smiselno slediti želji, ki vas vodi v tujino. Sploh če gre za to, da se boste preselili k svojim družinskim članom, ki se tam že nahajajo, ali pa se boste podali novim kariernim izzivom naproti. Mogoče vas v tujino vleče upanje v izboljšanje vaše ravni življenjskega standarda, zato ste se odločili, da se preselite v gospodarsko in socialno bolje razvito državo.

Ne pozabite torej pred odhodom urediti vse formalnosti in pridobiti enotnega dovoljenja, ki ga za bivanje v Sloveniji potrebujete, če ste državljan ene izmed tretjih držav. Kot smo že povedali v začetku prispevka, sem spada tudi sodni prevod potrdila o nekaznovanosti. Preden oddate vlogo za pridobitev enotnega dovoljenja, se dobro pozanimajte, katere priloge vse je treba dodati zraven. To je namreč zelo pomembno, če želite, da boste dovoljenje pridobili kar v najkrajšem možnem času.

Če tavate v temi, smo vam na naši Prevajalski akademiji seveda na razpolago, da nas vprašate za nasvet oziroma da nam po želji v celoti prepustite urejanje dokumentacije. Tako boste vedeli, da ste naredili največ, kar ste lahko, da bi bil postopek končan in odobren v najkrajšem možnem času.

Po uspešni pridobitvi dovoljenja pa si lahko oddahnete, načrtujete točen termin vašega odhoda in greste naproti novemu življenju, ki vas čaka. S tem si boste morda uresničili dolgoletne sanje in se preselili v državo, ki vam ponuja boljše možnosti za prihodnost.