Ste državljan ene izmed tretjih držav (npr. Bosna in Hercegovina, Srbija, Kosovo, Severna Makedonija), živite in delate v Sloveniji, načrtujete pa selitev v Nemčijo? Če se v Nemčijo nameravate preseliti, ker ste tam našli delo, morate najprej zaprositi za nemško vizo za (ne)kvalificirane delavce na Nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. V sklopu tega postopka imate na razpolago dve možnosti:

  1. možnost: Postopek za pridobitev vize v primeru nekvalificiranih delavcev

V tem primeru lahko zaprosite za delovno vizo na osnovi zakona o zaposlovanju nekvalificiranih delavcev. To možnost lahko izberejo delavci, ki so državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova ali Severne Makedonije. Prvi korak, ki ga morate opraviti, je oddaja zahteve za pridobitev termina. Treba je poudariti, da boste na termin glede na trenutne razmere čakali vsaj 10 mesecev. Gre za podatke, ki so objavljeni na spletni strani Nemškega veleposlaništva v Ljubljani.

  • možnost: Postopek za pridobitev vize v primeru kvalificiranih delavcev

Druga možnost je, da pridobite nemško vizo za kvalificirane delavce. Podlaga za tovrstni postopek je nov zakon o zaposlovanju kvalificiranih delavcev iz tretjih držav. Ta je v veljavo stopil dne 1. 3. 2020. Če želite sprožiti tovrstni postopek, morate narediti naslednje; Najprej morate začeti s postopkom za priznanje vaše kvalifikacije. Le-tega se običajno sproži v tisti nemški regiji, kjer se nameravate kasneje zaposliti. Sam postopek pridobitve nemške vize za kvalificirane delavce je treba začeti pri pristojni obrtni zbornici, ki se nahaja v tej regiji.

Pri tem je smiselno, da razčistimo, kaj točno je mišljeno s pojmom »kvalificiran«. Številni mislijo, da je kvalificiran delavec tisti, ki je pridobil visoko izobrazbo. Vendar to ni nujno. Kvalificiran delavec je lahko tudi zidar, tesar, varilec ali kakšen drug podoben poklic. Pomembno je le, da ima tak delavec cerfifikat o uspešno zaključeni kvalifikaciji. Če ta certifikat ima, lahko sproži tovrstni postopek za pridobitev vize. Če je certifikat spoznan kot verodostojen in s tem kot priznan po predpisanih standardih, lahko zahtevate termin za kvalificiranega delavca. Če je treba na termin za nekvalificiranega delavca čakati vsaj 10 mesecev, se v primeru kvalificiranega delavca čakalna doba za dodelitev termina ustrezno skrajša.

V vsakem primeru morate za začetek postopka pripraviti ustrezno dokumentacijo

Ne glede na to, ali nameravate pridobiti nemško vizo za kvalificirane ali za nekvalificirane delavce, morate v te namene sprožiti postopek. Po zakonu je predpisano, katero dokumentacijo vse morate priložiti v postopku. Bodite pozorni na to, da česa ne boste izpustili, saj boste sicer morali na poziv vlogo naknadno dopolniti. Skladno s tem se bo podaljšal tudi čas, da uresničite svoje načrte in pridobite nemško vizo. Ta vam bo omogočila selitev v Nemčijo.

Ni pa dovolj le to, da priložite vso potrebno dokumentacijo. Le-to morate namreč tudi prevesti v nemški jezik (v primeru če načrtujete selitev v Nemčijo). Pri tem morate paziti, da bodo prevodi profesionalno izvedeni. Verjetno si ne želite že takoj narediti slabega vtisa s površnimi prevodi oz. si s tem podaljšati postopek za pridobitev vize?

Prepustite delo našim strokovnjakom!

Zakaj bi si nakopali delo s celotnim postopkom in hkrati tvegali, da vloge ne boste oddali na način, kot se to zahteva od vas? Z morebitnimi pomanjkljivostmi lahko namreč bistveno podaljšate celotni postopek in pridobitev nemške vize za (ne)kvalificirane delavce se bo zamaknila v prihodnost. Poleg tega vam gre lahko na račun vodenja celotnega postopka veliko vašega dragocenega časa, ki bi ga lahko porabili za druge stvari, ki jih morate opraviti pred selitvijo v tujino.

Zato so vam v tej fazi pripravljeni na pomoč priskočiti strokovnjaki iz naše Prevajalske akademije. Ti vam bodo z veseljem pomagali pri pripravi in prevodu dokumentacije, ki jo morate za pridobitev vize oddati. Vlogo morate namreč oddati tako v primeru, če ste kvalificiran kot če ste nekvalificiran delavec. Vodili vas bomo skozi celotni postopek in pri tem poskrbeli, da bo vse narejeno na profesionalni ravni in tako, kot je to predvideno z zakonom.

Če boste delo prepustili strokovnjakom, boste lahko pomirjeni glede tega, da bo vse narejeno tako, kot mora biti. Naši strokovnjaki imajo namreč znanje in bogate izkušnje s tovrstno pomočjo ljudem, kot ste vi. Tukaj smo torej zato, da vam olajšamo celoten postopek in poskrbimo, da ne bi karkoli manjkalo v sklopu vloge, ki jo boste oddali. Vi pa boste lahko čas, ko se vam ne bo treba ukvarjati s tem, posvetili drugim nujnim opravkom, ki jih morate pred odhodom v tujino narediti.

Če si torej želite svojo karierno pot nadaljevati v Nemčiji in razmišljate o selitvi tja, je prošnja za pridobitev vize prvi korak, ki ga morate narediti. Tako si boste lahko uresničili sanje, ki vas že dolgo časa spremljajo.