Vander elst viza je viza, ki jo lahko pridobijo državljani tretjih držav, ki trenutno živijo in delajo v eni izmed držav Evropske unije in se jih napoti na začasno delo v neko drugo državo Evropske unije. Pri tem je treba vedeti, da vsaka država članica v svoji zakonodaji določa, pod katerimi pogoji lahko državljani tretjih držav z urejenim statusom v drugi državi članici kot napoteni delavci delajo na njenem teritoriju.

V prispevku vam bomo obrazložili, kdo lahko pridobi Vander elst vizo za napotene delavce in kakšen je postopek. Če torej razmišljate o tem pomembnem koraku in se želite seliti in najti delo v drugi evropski državi, poiščite potreben informacije.

Primer za lažje razumevanje

Da bi vam lažje obrazložili namen in pridobitev vander elst vize za napotene delavce, podajamo primer za Nemčijo. Predpostavimo, da ste državljan ene izmed tretjih držav (npr. Bosna in Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, Kosovo itd.). Pri tem živite in delate v Sloveniji, ki je prav tako ena izmed članic Evropske unije, vaš delodajalec pa vas napoti na delo v Nemčiji. V te namene morate vi ali vaš delodajalec zaprositi za Vander elst vizo na Nemškem veleposlaništvu v Ljubljani.

Šele ko uspešno pridobite to vrsto vize, lahko delate v Nemčiji. Če delate brez te vize, se šteje, da delate nezakonito. S tem pa tvegate, da boste v primeru izvedene kontrole s strani pristojnih Nemških inštitucij prejeli izgon oziroma prepoved vstopa v Nemčijo.

Državljani tretjih držav lahko delajo le na podlagi Vander elst vize za napotene delavce

Marsikateri delavec je prepričan, da v tujini dela na zakonit način, če je pred tem pridobil obrazec A1, s katerim lahko dokaže, da je v času opravljanja dela vključen v obvezno zavarovanje v Republiki Sloveniji. Vendar pa to ne drži. To zadošča le za državljane Evropske unije, ne pa tudi za državljane tretjih držav.

Kot smo omenili že prej; Državljani tretjih držav (Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Kosova itd.) morajo imeti v primeru zaposlitve v drugi državi članici Vander Elst vizo oziroma dovoljenje za prebivanje in delo za napotene delavce. Obstaja pa ena izjema: Državljani tretjih držav, ki imajo status »rezident za daljši čas EU« v drugi državi članici, lahko v Nemčiji delajo kot napoteni delavci 90 dni znotraj enega leta. Pri tem predhodna pridobitev Vander elst vize ni potrebna.

Kako pridobiti vizo za napotene delavce v primeru Nemčije?

Če ste se našli v zgornjem opisu in ste torej državljan ene izmed tretjih držav (Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija, Kosovo), v Sloveniji pa imate začasno prebivališče oz. dovoljenje za bivanje in delo, se to imenuje »enotno dovoljenje za prebivanje in delo«. Vaš delodajalec vas torej v tem primeru ne sme napotiti na delo v Nemčijo, brez da bi pred tem pridobili Vander elst vizo. A1 obrazec torej ne zadostuje, saj vam ne zagotavlja pravice do dela na teritoriju Zvezne Republike Nemčije, če niste državljan ene izmed članic Evropske unije. Vaše bivanje in delo zgolj s tem obrazcem je torej popolnoma nezakonito in vam lahko kot posledico prinaša resne sankcije.

Da bi pridobili navedeno vizo, morate zanjo zaprositi na Nemškem veleposlaništvu v Ljubljani. To lahko stori tudi vaš delodajalec. Postopek je precej enostaven, vendar pa mora delodajalec izpolnjevati določene pogoje, da bi vas na njihovi podlagi lahko napotil na delo v Nemčijo. Kaj torej sledi, če delodajalec pogojev, ki so predvideni, ne izpolnjuje? V tem primeru kot državljan ene izmed tretjih držav žal ne boste mogli pridobiti Vander elst vize, s tem pa dela na ozemlju Zvezne Republike Nemčije je boste morali opravljati.

Naša Prevajalska akademija vam lahko pomaga pri celotnem postopku!

Če delodajalec torej izpolnjuje predpisane pogoje, potem lahko postopek uredite prek Nemškega veleposlaništva v Ljubljani. Pozanimajte se, kaj vse mora vsebovati taka vloga in skrbno pripravite vso dokumentacijo. Treba bo poskrbeti tudi za njen prevod v nemški jezik.

Ker je pri urejanju dokumentacije in prevajanjem pomembno, da ne pozabite česa pomembnega, vam lahko na pomoč priskoči naša Prevajalska akademija. Vam bodo priskočili na pomoč pri celotnem procesu pridobitve Vander elst vize.

Zakaj bi torej tvegali in se v postopek podajali sami, s tem pa tvegali, da boste pozabili narediti kaj pomembnega v zvezi s tem? Če namreč vloga ne bo popolna, se lahko postopek hitro zavleče in tako bo tudi vaša pot v Nemčijo morala počakati. Poleg tega, vam gre lahko na račun urejanja dokumentacije veliko vašega dragocenega časa, ki bi ga verjetno raje vložili v kakšne delo in priprave na selitev. Poleg tega je tudi pri prevodih ključnega pomena, da bodo dobro izvedeni. Zato je smiselno to področje prepustiti strokovnjakom na naši Prevajalski agenciji.