Če bivate v Sloveniji, ampak ste sicer državljan tretje države in se odpravljate na delo v Nemčijo, morate pred tem dobiti vizum (delovno vizo). Nacionalni vizum je vstopni vizum za dolgoročno bivanje z določenim namenom potovanja.

Postopek za oddajo dokumentacije  za pridobitev nemške vize

Za oddajo dokumentacije za pridobitev nemške vize je potrebno rezervirati termin. Termin lahko rezervirate preko sistema za dodeljevanje terminov. Sistem za dodeljevanje terminov za pridobitev nemške vize je sicer povsem prosto dostopen na internetni spletni strani nemškega veleposlaništva v Ljubljani. Sama oddaja vloge, rezervacija termina ter sistem za dodeljevanje terminov je za marsikoga lahko zahtevna naloga in tu nastopimo mi.

Če imate težave z razumevanjem nemškega jezika, da bi izpeljali postopek rezervacije termina ali če ne obvladate brskanja po internetnih straneh, se lahko obrnete na Prevajalsko akademijo, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

Priprava vloge za pridobitev nemške vize

S pripravo vloge je potrebno začeti takoj, ko začnete razmišljati oz. načrtovati odhod v Nemčijo (daljše bivanje). Za oddajo vloge se morate na vaš termin pri nemškem veleposlaništvu zglasiti osebno.

Priprava vloge nato poteka v naslednjih treh korakih:

Izpolnite obrazec vloge za vizum ter na rezerviran termin prinesete dva natisnjena izvoda. Potrebno je dodati tudi črtno kodo iz obrazca Videx, ki se ga izpolni posebej.  Nato pripravite dokumentacijo, ki jo je potrebno priložiti vlogi, saj je brez tega vloga lahko zavrnjena. Tretji korak za oddajo vloge je rezerviran termin.

Oddaja vloge

Veleposlaništvo v postopku nato preveri, ali vaša vloga izpolnjuje pravne zahteve. Glede na namen potovanja lahko postopek obravnave vloge traja do tri mesece. Veleposlaništvo vas o odločitvi obvesti takoj, ko sprejmejo odločitev.

Prevod dokumentacije za pridobitev nemške vize

Če potrebujete prevod dokumentacije, ki jo boste priložili vlogi, za pridobitev nemške vize, se lahko obrnete na nas. Prevod dokumentacije mora biti namreč sodno overjen. Nudimo vam sodne prevode potrebnih dokumentov v nemščino; rojstnih listin, potrdila o preteklem bivanju, spričevalo, življenjepis, potrdilo o nekaznovanosti.

Zaradi dolgoletnih izkušenj namreč ne nudimo le prevajanja in lektoriranja, temveč našim cenjenim strankam lahko ponudimo celovito rešitev pri urejanju dokumentacije za tujino, saj popolnoma poznamo postopek. Za vas lahko izpolnimo obrazec Videx – črtna koda, rezerviramo termin za oddajo dokumentacije, jo prevedemo in pomagamo pri izpolnjevanju in urejanju dokumentov, ki jih potrebujete za pridobitev nemške vize.