Ob selitvi v tujino zaradi dela ali izobraževanja ali iz drugih razlogov je potrebno urediti veliko dokumentov in listin. Delodajalci ali druge ustanove v novi državi namreč želijo veliko potrdil: potrdila o izobraževanju, potrdilo o prejšnji zaposlitvi in drugi dokumenti, rojstni list, potrdilo o zakonskem stanu in morebitne druge listine. Tuja država ima običajno tudi drug tuj jezik, zato moramo vsa ta potrdila ustrezno prevesti; ne le prevesti, temveč tudi sodno overiti, da so dokumenti uradno potrjeni, verodostojni in delodajalcem razumljivi. Poleg vseh dokumentov pa se lahko zgodi, da potrebujete sodni prevod potrdila o prejšnjih začasnih prebivališčih.

Kdaj se potrebuje prevod potrdila o prejšnjih začasnih prebivališčih?

Sodni prevod potrdila o prejšnjih začasnih prebivališčih potrebujejo ljudje, ki so državljani tretje države in imajo dovoljenje za prebivanje in delo v Sloveniji. Precej pogost pojav v Sloveniji je primer, ko se državljan Srbije ali Bosne in Hercegovine, (ki ima dovoljenje za prebivanje in delo v Sloveniji) odloči za odhod na delo v Nemčijo. Pred odhodom na delo v Nemčijo mora oseba oditi na Nemško ambasado v Ljubljani ter zaprositi za vizo za direktno zaposlitev. Ko se predloži viza za direktno zaposlitev pa se mora ob tem predložiti tudi potrdilo o prejšnjih začasnih prebivališčih, ki ga izda upravna enota.

Potrdilo o prejšnjih začasnih prebivališčih mora biti sodno overjeno      

Potrdilo o prejšnjih začasnih prebivališčih torej lahko izda upravna enota. To potrdilo mora biti nato ustrezno preverdno v nemški jezik, pri čemer ne zadostuje le običajen prevod, temveč mora biti uraden – sodno overjen prevod, opravljen pri zapriseženemu sodnemu prevajalcu iz EU. Če bo to isto potrdilo prevedeno, naprimer v Bosni in Hercegovini ali Srbiji, bo le-to neveljavno. Tak prevod bo namreč zavrnjen s strani Nemške ambasade.

Prevajalska akademija ima bogate izkušnje

V kolikor načrtujete delo v tujini ali tja odhajate iz drugih razlogov, se lahko obrnete na nas in z veseljem pomagamo. Ne le, da nudimo prevode in sodne prevode raznih dokumentov, potrdil ali listin, temveč vam lahko tudi pomagamo z nasveti. Na podlagi večletnih bogatih izkušenj, ki jih naša prevajalska agencija namreč ima, vam lahko pomagamo.

V kolikor torej potrebujete sodni prevod potrdila o prejšnjih začasnih prebivališčih, se seveda obrnite na nas in z veseljem uredimo.