Na našemu ljubemu planetu nas je 7 milijard ljudi, od tega jih več kot milijarda govori angleško, čeprav obstaja več tisoč jezikov. Angleški jezik je torej najbolj razširjen, a če mislite, da to pomeni tudi, da največ ljudi govori angleško, mislite napačno. Po številu maternih govorcev namreč zaseda šele 3. mesto.

Tole je seznam najbolj razširjenih jezikov na svetu, kjer so jeziki razvrščeni po številu maternih govorcev (povzeto po Wikipedii).

 1. mandarinska kitajščina, 890 milijonov ljudi
 2. španščina, 330 milijonov ljudi,
 3. angleščina, 320 milijonov ljudi,
 4. bengalščina, 190 milijonov ljudi,
 5. hindijščina, 180 milijonov ljudi,
 6. francoščina, 180 milijonov ljudi,
 7. portugalščina, 170 milijonov ljudi,
 8. ruščina, 170 milijonov ljudi,
 9. japonščina, 125 milijonov ljudi,
 10. nemščina, 120 milijonov ljudi,
 11. vu kitajščina, 77 milijonov ljudi,
 12. javanščina, 75 milijonov ljudi,
 13. korejščina, 75 milijonov ljudi,
 14. vietnamščina, 68 milijonov ljudi,
 15. telugu, 66 milijonov ljudi,
 16. jue kitajščina, 66 milijonov ljudi,
 17. maratščina, 65 milijonov ljudi,
 18. tamilščina, 63 milijonov ljudi,
 19. italijanščina, 62 milijonov ljudi,
 20. turščina, 59 milijonov ljudi,
 21. urdujščina, 58 milijonov ljudi,
 22. poljščina, 50 milijonov ljudi,
 23. min nan kitajščina, 49 milijonov ljudi,
 24. junju kitajščina, 45 milijonov ljudi,
 25. gudžaratščina, 44 milijonov ljudi,
 26. egiptovska arabščina, 43 milijonov ljudi.

Pa si poglejmo prvih 5 najbolj razširjenih jezikov pobližje:

Mandarinščina oz. kitajščina

Pravzaprav je mandarinščina skupek kitajskih narečij, ki ga govorijo predvsem na jugozahodu in severu države. Po številu maternih govorcev  je mandarinščina najbolj razširjen jezik na svetu, saj ga govori kar 836 milijonov ljudi. Je izjemno zahteven jezik, saj je vsako besed možno izgovoriti na 4 različne načine in je eden težjih za učenje novega jezika.

Španščina

Španski jezik je zelo razširjen v Evropi in Južni Ameriki, uradni jezik pa je v kar 21 državah. Število govorcev španskega jezika znaša 400 milijonov ljudi, od tega jih največ maternih govorcev živi v Kolumbiji (45 milijonov). Španski jezik govorijo tudi skoraj v vseh državah Centralne in  Latinske Ameriki, na Kubi, v Združenih državah Amerike, in kakopak – tudi v Španiji.

Angleščina

Angleščina je zanimiv jezik, saj je prvi uradni jezik sveta, torej je najbolj razširjen. Govorijo ga na vseh celinah. Glede na to pa ima pravzaprav malo naravnih govorcev. Angleščina je uradni jezik 53 držav, število govorcev pa znaša 330 milijonov ljudi. Najbolj znane države, kjer govorijo angleško so Združene države Amerike, Avstralija, Veliki Britaniji, Zimbabve, Karibi, Hong Kongu, državah Južne Amerike in Kanade

Arabščina

Arabščina je eden najstarejših jezikov na svetu. Arabsko govorijo v državah Savdske Arabije, Iraku, Siriji, Jordaniji, Kuvajtu in Egiptu. Število govorcev znaša 280 milijonov.

Hindujščina oz. hindijščina

Hindujščino govori več kot 240 milijonov ljudi. Hindujski jezik je najbolj razširjen v Pakistanu in v Indiji. Hindijščina je indoevropski jezik, ki ga večinoma govorijo v zveznih državah severne in srednje Indije.

Zanimivo je, da se ti seznami najbolj razširjenih jezikov pogosto zelo razlikujejo, saj ni jasno, ali so obravnavani po številu naravnih govorcev, po uporabljenosti, razširjenosti ali naučenih govorcev.