Angleščina je univerzalen jezik sveta, saj je najbolj razširjen za uporabo pri medsebojni komunikaciji. Angleščino kot materni jezik uporabljajo v Združenih državah Amerike, Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi, na Irskem, na Bahamih, v Južni Afriki in še marsikje drugje.

Angleščina ima seveda več različic, najbolj opazna pa je razlika med britansko in ameriško angleščino. Angleščina se medsebojno razlikuje tudi v izgovorjavi, narečju, slovnici in besedišču, saj se je na vsakem delu sveta razvijala po svoje in imela drugačne vplive.

Drugačen naglas

Razlika, ki jo boste najprej opazili, je vsekakor naglas. Ljudem običajno najbolj všečen je vsekakor britanski naglas, ki je zares nekaj posebnega. V Sloveniji smo najbolj navajeni ameriške angleščine, kar je vpliv gledanja televizije in s tem ameriških filmov in oddaj.

Razlike v besedišču in slovnici

Čeprav je angleščina en, enoten jezik, pa se besedišče med britansko in ameriško angleščino lahko tudi razlikuje, saj za enake stvari uporabljajo druge izraze. Najbolj tipični primeri drugačnih besed za enako stvar:

slovenskoAmeriška angleščinaBritanska angleščina
stanovanjeflatapartment
počitniceholidaysvacation
dvigaloliftelevator
filmfilmmovie

 

Različni zapisi

Pogoste so tudi enake besede in pomen, a različni zapisi, kot so.

  • labour, labor;
  • favour, favor;
  • neighbor, neighbor;

Britansko angleščino govorijo v Veliki Britaniji in ima mnogo dialektov. Ameriška angleščina se uporablja v Združenih državah Amerike in prav tako vključuje vsa narečja, ki so na tem območju.

Formalna oblika

Formalna oblika ameriške in britanske angleščine se ne razlikuje veliko, saj je to standardizirana oblika angleščine. Največ razlik je torej v govorni obliki.

Pomembno je poznati razlike

Pravijo, da je nevljudno in neprimerno, da bi govorili mešanico obeh vrst angleščin. Torej; ali eno ali drugo, nikakor pa ne obeh. Poznati moramo razlike in se poslužiti tistega naglasa, ki nam bolj ustreza.