Iščete službo v tujini ali razmišljate o tem, da bi se za stalno preselili v neko drugo državo? Ker živimo v času globalizacije, so take in drugačne želje lažje izvedljive in realizirane v praksi. Ljudje se za selitev v drugo državo odločajo iz različnih razlogov. Najbolj pogosto je razlog ekonomske narave; želijo si, da bi se preselili v državo, ki bi jim zagotavljala višjo raven življenja. Tako se znotraj Evrope najpogosteje odvija migracija iz držav vzhodne Evrope v države zahodne Evrope. Največ posameznikov išče nove priložnosti v državah kot so Nemčija, Avstrija in Švica.

Kaj morate urediti, preden se odpravite v tujino?

Verjetno si želite najprej zagotoviti delovno mesto v tujini ter se šele nato pripraviti na odhod. Da bi dobili zaposlitev npr. v Nemčiji, morate postati konkurenčni na trgu delovne sile. To vam bo omogočala izobrazba, ki ste jo pred tem pridobili, in / ali ustrezne delovne izkušnje. Sestava življenjepisa je nato logični naslednji korak, da boste lahko vse izkušnje in znanja pregledno predstavili na enem mestu. Tako pripravljen življenjepis boste nato posredovali želenemu delodajalcu oziroma se boste z njim prijavili na razpisano delovno mesto. Pri tem ne pozabite na to, da mora biti prevod izveden v jeziku tiste države, kamor se nameravate preseliti.

Ste državljan ene izmed tretjih držav? V tem primeru bo prvi korak do pridobitve nemške vize ta, da boste na Nemško ambasado oddali vlogo za njeno pridobitev. To lahko naredite v Sloveniji, če tukaj živite vsaj pol leta. Ena izmed obveznih prilog je tudi življenjepis v nemškem jeziku. Vendar kako pridobiti prevod življenjepisa v nemški jezik? Če vaše znanje nemščine zaenkrat še ni najboljše, potem bo vsekakor veliko bolje, če boste prevod zaupali v roke strokovnjaku. Tukaj vam lahko na pomoč priskoči naša Prevajalska akademija. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali tako pri sami sestavi življenjepisa kot tudi pri prevodu življenjepisa v nemški jezik.

V tujino po priložnost za boljše življenje

V današnjih časih so potovanja in selitve lažje kot kadarkoli prej. Prav zato je na vas, da razmislite o možnostih, ki se vam ponujajo. Pravijo, da je vsak svoje sreče kovač, zato je dobro imeti odprte oči in v primeru, da dobite možnost za boljše življenje v tujini, razmislite o tem. Morda boste ugotovili, da bi bilo opravljanje vašega dela v tujini veliko bolje plačano, s tem pa bi si zagotovili tudi boljši rang življenja. Lažje bi preživljali svojo družino in si kaj privoščili. V številnih primerih gre tudi za to, da se v tujino najprej preseli oče in partner. Ko pa si zagotovi delovno mesto in si ustvari pogoje za življenje, mu sledijo še partnerka in otroci. V vsakem primeru se boste torej morali obrniti na pristojno ambasado in urediti dokumentacijo za selitev.

Naša Prevajalska akademija bo poskrbela za ustrezne prevode vseh zahtevanih dokumentov v jezik države, kamor se odpravljate. Seveda pa bi si verjetno tudi kot partnerka, ki se z družino seli k možu, želeli zagotoviti svoje delovno mesto v tujini. Sestava življenjepisa vam verjetno ne bo vzela veliko časa, saj verjetno dobro veste, katere delovne izkušnje imate. Po drugi strani pa je lahko prevod dolgotrajno in težko opravilo, če z jezikom niste dobro seznanjeni. Če boste naredili površen prevod življenjepisa v nemški jezik, vam je to lahko prej ovira kot vstopna točka na delovno mesto v tujini. Veliko bolje je tako delo prepustiti tistim, ki vedo, kaj delajo.

Prevajalska akademija vam bo pomagala pri celotnem prijavnem postopku, v katerem boste želeli pridobiti nemško vizo. Pomagala vam bo z napotki in poskrbela, da ne boste česa pozabili in da bo vaša vloga popolna in vam bo predstavljala kar najboljšo vstopno točko v tujino.

Še nekaj napotkov o pisanju življenjepisa

Ko se lotevate sestave življenjepisa, razmislite o tem, kaj lahko ponudite potencialnemu delodajalcu; katera znanja in izkušnje, ki ste jih pridobili, vam bodo izboljšala možnosti, da boste zaposlitev dobili. Pri sestavi življenjepisa in prevodu življenjepisa v nemški jezik razmislite o tem, kakšne so zahteve določenega delovnega mesta; kakšna znanja, osebnostne lastnosti in izkušnje so zanj potrebne. Skušajte na vse skupaj pogledati s strani delodajalca. Tako boste lažje izpostavili vaše prednosti, ki vam bodo pri kandidiranju za delovno mesto najbolj v pomoč. Po drugi strani boste morda izpustili nekatere informacije, ki z razpisanim delovnim mestom nimajo veliko skupnega.

Če ste se odločili za selitev v tujino, je pomembno, da ne obupate ob prvi zavrnitvi. Morda boste ustrezno delo in možnosti bivanja iskali dlje časa. Vendar pa če je v vas močna želja po odhodu, ne vrzite puške v koruzu prehitro. Spremljajte različne portale, skupine in forume, kjer so deljene informacije o delovnih mestih v tujini. če imate pred sabo jasen cilj, boste vanj bolj usmerjeni. Če imate možnost se povezati s kom, ki živi v državi, kamor se nameravate seliti, izkoristite to. Taka oseba vam bo lahko v veliko pomoč, ko boste iskali informacije, ki jih potrebujete.