Tekom razvijanja človeštva in s tem jezikov in tehnologije na tem našem ljubem planetu so se pojavile tudi knjige. Prvi zapisi so se začeli tisočletja nazaj. Z napredkom človeštva pa so se razvili tudi zapisi sami in nastale so knjige. Nekatere knjige pa so postale tako priljubljene po vsem svetu, da jih je bilo potrebno večkrat prevesti. Katerih je največkrat prevajanih 10 knjig? Zanimivo je to, da so se na lestvici 10 največkrat prevajanih knjige znašle knjige tako različnih zvrsti; verske, doživljajske, pravljične, duhovne in vojne.

  1. Sveto pismo

Na prvem mestu po številu prevodov je Sveto pismo oz. Biblija, ki je sveta knjiga krščanstva. Sveto pismo je najbolj brana knjiga v zgodovini, sestavljena pa je iz dveh delov – Stare in Nove zaveze.

Stara zaveza je več ali manj pisana le v hebrejščini, del pa v grščini in aramejščini, medtem ko je Nova zaveza pisana samo v grščini. Zanimivost: Prvi prevod Stare zaveze v grščino je nastal v 3. in 2. stoletju pred našim štetjem in se imenuje Septuaginta. Iz izvirnih jezikov v latinščino pa je Sveto pismo prvi prevedel sveti Hieronim v 4. stoletju. Prevod se imenuje Vulgata (latinsko splošno razširjena), na njemu pa temeljijo skoraj vsi prevodi v evropske jezike. Danes se prevaja skoraj izključno iz izvirnih jezikov: hebrejskega, aramejskega in grškega besedila.

  1. Ostržek

Na drugem mestu je Ostržek; Ostržek je literarni lik, ki ga obožujejo otroci in odrasli in se prvič pojavi v pravljici Le avventure di Pinocchio oziroma Dogodivščine Ostržka, avtorja Carla Collodija, kasneje pa kot bolj znani Disneyev Ostržek. Prva Walt Disneyjeva knjiga o Ostržku je izšla leta 1985. Ostržek je zanimivo berilo za odrasle in otroke.

  1. Mali princ

Tretje mesto zaseda Mali princ; le kdo ga ne pozna? Mali princ (po francosko Le Petit Prince) je najbolj znano delo francoskega pisatelja in pilota Antoinea de Saint-Exupéryja. Preveden je bil v 358 prevodov. Zelo priljubljeni so tudi citati iz knjige, ki so zelo poučni.

  1. Tintinove dogodivščine

Tintinove dogodivščine (francosko Les Aventures de Tintin) belgijskega pisatelja Hergé je serija komičnih stripov.

  1. Alkemist

Alkimist je naslov romana, ki je nastal izpod rok brazilskega pisatelja Paula Coelha. Knjiga Alkimist je najuspešnejše Coelhovo delo, saj je svetovna uspešnica. Gre za simbolično duhovno zgodbo, ki  bralca nagovarja, da naj sledi svojim sanjam.

  1. Harry Potter

Knjige o Harryju Potterju so doživele velikanski uspeh, po svetu je bilo prodanih več kot 300 milijonov knjig. Fantazijska pripoved o čarovnikih je izšla v 8 knjigah in je delo pisateljice J.K. Rowling.

  1. Pika Nogavička

Pika Nogavička (švedsko: Pippi Långstrump) je junakinja del Astrid Lindgren. Znamenita zgodba o navihani deklici je osvojila srca po vsem svetu, zato knjiga sodi med največkrat prevajane knjige. Za svoja dela je pisateljica Astrid Lindgren prejela številna visoka švedska odlikovanja.

  1. Sherlock Holmes

Sherlock Holmes je delo škotskega pisatelja in zdravnika, Arthurja Conana Doyla. Sherlock je izmišljeni lik; detektiv iz pozne viktorijanske dobe. Doyle je o Sherlocku Holmesu napisal 4 romane in 56 kratkih zgodb. Sherlock Holmes je verjetno najbolj znani književni lik vseh časov, pojavlja pa se tudi v gledaliških in filmskih zgodbah.

  1. Dnevnik Anne Frank

Dnevnik Anne Frank, ki se je med 2. svetovno vojno, dve leti skrivala pred gestapom je osupnil svet. Deklica Anna Frank je skrbno pisala svoj dnevnik v času vojne, v kateri je tudi umrla, preživel je le njen oče, ki je dnevnik pokazal svetu. Objavil je dnevnik preminule hčerke, ki je bil nato preveden v več kot 55 svetovnih jezikov

  1. Prigode dobrega vojaka Švejka

Roman Usoda dobrega vojaka Švejka v svetovni vojni (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války) je delo češkega pisatelja Jaroslava Haška. Hašek je roman nameraval napisati v šestih delih, a prej preminil in končal le prve tri, četrtega pa je moral dokončati njegov prijatelj Karel Vanek, ki je napisal še peti in